Siirry pääsisältöön

Tampereen kulttuuriluotsien tarinoita


Tässä blogitekstissä kaksi Tampereen kulttuuriluotsitoiminnan vapaaehtoista kertovat omista kokemuksistaan ja siitä, mitä toiminta heille merkitsee. Tampereen luotsitoiminnasta kerrotaan enemmän aiemmin julkaistussa jutussa Tampereen luotsit ovat monessa mukana.


”Olen todella innostunut kulttuuriluotsina toimimisesta”

Olen ollut kulttuuriluotsina vuodesta 2015 lähtien ja lähitori Kuuselan vertaisneuvonnassa olen toiminut saman verran. Vertaisneuvonnassa tapaamme palvelutalon ja lähiseudun asukkaita. Meillä on kaksi 45 minuutin aikaa joka kolmas viikko, jona aikana kerromme asiakkaille luotsitoiminnastamme ja eri kohteista sekä sovimme mahdollisesta luotsauksesta johonkin kohteeseen. Teemme luotsikaverini Marjon kanssa jonkin verran luotsauksia yhdessä ja hän on parini vertaisneuvonnassa. Luotsattavat asiakkaat saan luotsivälityksen ja vertaisneuvonnan kautta. 

Kulttuuriluotsina minulla on monia mieluisia kohteita, mutta lempikohteitani ovat museot, kuten Tampereen taidemuseo, Sara Hildénin taidemuseo, Milavida ja Vapriikki, koska siellä on niin monta mielenkiintoista museota kuten kivimuseo, luonnontieteellinen museo, postimuseo muutamia vain mainitakseni. Luotsauksista mieleeni on jäänyt eräs alkuajan luotsaus, johon liittyi ikäihminen, joka oli palvelutalossa vastaanotollamme. Kun kerroin eri museokohteista ja kun mainitsin luonnontieteellisen museon, niin hän hyvin napakasti tyrmäsi ajatuksen mennä sinne sanomalla, että hän on maalta kotoisin eikä halua nähdä ”elukoita”.  Kerroin hänelle, että Vapriikissa on paljon muitakin kohteita ja että katsotaan paikan päällä minne mennään. Rouva oli tavattoman kiinnostunut muun muassa Kivimuseosta. Kun sitten oltiin Vapriikissa kierrelty ja saavuimme Luonnontieteellisen museon kohdalle, hän halusikin mennä sinne ja oli aivan haltioissaan nähdessään eri eläimiä. Voi miten hän nautti reissusta ja oli kertonut palvelutalossa muillekin asukkaille mielenpainuvasta museoreissusta.

Kivimuseossa on paljon mielenkiintoista nähtävää. Kuva: Tampereen kaupunki

Toinen mieleen jäänyt luotsaus oli Poliisimuseossa, jonka tein yhdessä Marjon kanssa. Teemme luotsauksia yhdessä silloin, kun asiakkaat liikkuvat apuvälineillä ja näistä henkilöistä yhdellä oli rollaattori ja yksi liikkui pyörätuolilla. Luotsaus oli sovittu vertaisneuvonnassa. Odottelimme Poliisimuseolla herroja saapuvan eräänä toukokuisena aurinkoisena päivänä taksilla. He olivat kovin innostuneita ja heitä kiinnosti kovasti poliisien autot. Varsinkin yhtä heistä, kun hän pääsi ”mustan-Maijan” peräosaan istumaan, koska hän ei ollut kertomansa mukaan koskaan aiemmin päässyt. Miehistä kun oli kysymys niin tietysti myös ampuma-aseet, virkapuvut ja käsiraudat eri aikakausilta kiinnosti ja juttua riitti. 

Vapaaehtoistyön tekeminen merkitsee minulle paljon, olen tosi onnellinen ja innostunut kulttuuriluotsina toimimisesta. Kun saan tehtyä jonkun ihmisen onnelliseksi ja hyvälle mielelle, niin minullekin tulee hyvä mieli. Olen saanut olla mukana eri tapahtumissa kertomassa luotsitoiminnasta, kuten senioritiistaisin Tampereen taidemuseolla, Tampere-talon Veteraanipäivässä, eri kaupunginosien korttelikerhoissa ja monessa muussa paikassa. Lisäksi olen saanut tutustua erilaisiin ihmisiin ja saanut uusia ystäviä. Kaikki on ollut positiivista. Ilman luotsitoimintaa pyörisin vain kotosalla kotihommissa, vaikkei siinäkään mitään huonoa ole. Paljon antoisampaa on kuitenkin olla ihmisten kanssa, avustaa heitä kulttuurikohteisiin sekä antaa heille uusia kokemuksia ja näkemyksiä.

Kulttuuriluotsi Ulla Laakso


”Luotsitoiminta tuo ilon hetkiä”

Pääsin mukaan toimintaan vuonna 2014. Olin juuri jäänyt eläkkeelle ja miettinyt, että mitenkäs elämä nyt kulkee. Huomasin lehdessä ilmoituksen luotsikoulutuksesta, joka tuli kuin tilauksesta elämääni. Toiminta tuo omaan arkeen mielekkyyttä sekä uuden oppimista. Esimerkiksi kulttuuriraittikävelyt tuovat aivojumppaa, kun täytyy ottaa selville asioista, jotka liittyvät kävelyyn ja yrittää opetella muistamaan ne. 

On myös todella mielenkiintoista huomata, että taidemuseossa samasta teoksesta eri ihmisten kanssa löytää aivan eri asioita ja ajatuksia. Myös se, että saa tavata uusia ihmisiä on mukavaa. Olemme mieheni kanssa, joka on myös kulttuuriluotsi, luotsanneet turvapaikanhakijoita museokäynnillä, sekä aikuisia että lapsia. On ollut iso ilo kohdata eri kulttuureista tulleita ihmisiä.

Luotsit ilahduttavat ihmisiä myös palvelukeskuksissa. Kuva: Raija Wäljas

Myös sellainen hauska asia kuin tanssi liittyy luotsitoimintaan. Tampereella Pappilan palvelukeskuksessa järjestetään tansseja, joissa luotsit saavat olla tanssittajina. Olen saanut kokea todella hienoja ja liikuttaviakin hetkiä, kun huomaa miten paljon tanssi ja varmaankin myös läheisyys merkitsee ihmisille. Tanssien ikähaarukka on laaja, noin 20 - 87 vuotta. Erään kerran nuori kehitysvammainen tyttö oli odottamassa ovella ja sanoi: "pelkäsin niin, että jos et tulekaan. Nyt saan tanssia".  Ja iloisena hypähdellen hän riensi tanssisaliin. Kerran eräs 86-vuotias herra sanoi lääkärin pysyvän loitolla, kun saa tanssia.

Tässä muutamia ilon hetkiä, joita luotsitoiminta on tuonut omaan elämääni.

Kulttuuriluotsi Raija Wäljas



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir