Siirry pääsisältöön

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui.

Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi!

Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä.

Höyry-galleria Korpilahdella.

Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa. 

Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa.

Jakaannuimme kolmeen ryhmään, joita veti Jyväskylän luotsi. Useiden tutustumiskohteiden lomassa  ennätimme tutustua toisiimme ja kuulla luotsirooleistamme. Vertailimme luotsitoimintaa ja saimme vinkkejä toiminnan kehittämiselle puolin ja toisin.

Todella mielenkiintoinen kohde oli myös opettajavalmistuslaitoksen historiasta kertova näyttely, josta bongasimme myös itsellemme tuttuja opetusvälineitä. 

Yksi kiinnostavimmista Jyväskylän luotsien palveluista ovat muistelusalkut, joihin oli koostettu tavaroita, jotka liittyvät eri aihealueisiin,  mm. naisen laukku, miehen laukku, kouluruokasalkku jne. Jossain muodossa me tamperelaiset tämän idean kyllä nappaamme myös Tampereelle. 

Miesaiheisen muistelusalkun sisältöä.

Toki kiersimme Älylän vanhassa puutalokaupunginosassa aivan yliopistokampuksen vieressä. Siellä pääkohteemme oli arkkitehti Wivi Lönnin itselleen suunnittelema kaunis koti, jonka upeaa pihapuistoa ihaillessa vierähti tovi. Keski-Suomen museossa oleva Wivi Lönn -näyttely oli monelle meistä ns. päivän kruunu. Hienosti toteutettu kuvakavalkadi Wivistä täydensi hyvin meidän tietämystämme kotikaupunkimme Tampereen likan Jyväskylän ajasta.

Wivi Lönnin talon edessä Älylässä.

Arkkitehti Wivi Lönn - Suomen ensimmäinen oman toimiston perustanut naisarkkitehti. Veistos on Sonja Vectomovin tekemä.

Pitkä mutta antoisa päivämme päättyi Karpion talossa toimivassa Teeleidissä, jossa nautimme makoisat  lähtöteet. Teeleidin omistaja Anne Savela kertoi Karpion talon historiasta, talon arkkitehtuuriin ovat vaikuttaneet niin Lars Sonck, Wivi Lönn kuin itse Alvar Aaltokin. 

Oli todella hienoa tavata luotsitoiminnan perustaja Sirpa Turpeinen, jonka johdolla summasimme päivän antia. 

Menomatkan vilkas puheensorina ei pitkästä päivästä huolimatta laantunut paluumatkallakaan, vaan bussissa kerrattiin päivän kokemuksia iloisen naurun saattelemana. Virkistysmatka oli tehnyt tehtävänsä.

Kiitos matkan mahdollistajalle, Tampereen kaupunkikulttuuriyksikölle sekä Korpilahden ja Jyväskylän luotseille. Jatkakaamme yhteistä luotsaustoiminnan kehittämistä ja nuuskikaamme edelleen yhdessä uusia ideoita!

Tamperelaisia luotsattavia jyväskyläläisen luotsin ohjauksessa.

Kirjoittaja: Riitta Vesanto
Kuvat: Annikki Holopainen, Piia Korkeamäki, Hanne Laitinen ja Riitta Vesanto.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir