Siirry pääsisältöön

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi


Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön.

Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee.

Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan lisäksi kokonaisuuksissa Piski taiteen maailmassa ja Piski ja tyypit sekä Piskin albumi. Outi Markkanen luonnehtii teoksissa käyttämiään taustamaisemia ja -hahmoja seuraavasti: ”Käytän materiaalina lehdissä, pääasiassa sanomalehdissä, julkaistuja kuvia, kuvia joita olen pysähtynyt katsomaan ja joita toivon toisten ihmisten myös katsovan, pitempään kuin hetken ja ohimennen lehteä selaillessa. Sijoitan Piskin katsojaksi ja kokijaksi monenlaisiin tilanteisiin, tapahtumiin, maisemiin. Piskin albumi -sarjassa Piski esiintyy paikoissa, joissa itse olen ollut ja ottanut kuvat, missä se kulloinkin on.”

Piskin ja kulttuuriluotsien yhteinen taival alkoi vuonna 2012, kun Jyväskylän kulttuuriluotsit suunnittelivat Kulttuuriuotsien löytöjä -näyttelyä Jyväskylän Taidemuseoon. Kulttuuriluotsien löytöjä esitteli nimensä mukaisesti vapaaehtoisten valitsemia teoksia taidemuseon 2000-luvulla tekemistä hankinnoista. Jyväskylän kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitisen mukaan taidemuseon kokoustilan ikkunalle sijoitettu Piski-veistos oli kiinnittänyt luotsien huomion näyttelyn suunnittelupalaverin aikana. Piski päätettiin yhteistuumin napata mukaan näyttelykokonaisuuteen. Näyttelyyn valittiin myös kolme teosta sarjasta Piski taiteen maailmassa. Lopulta Piskistä päätyi näyttelyn tunnushahmoksi, joka esiintyi myös näyttelystä tehdyssä raportissa. Miksi juuri Piski valikoitui näyttelyn symboliksi? ”Outi Markkasen teos kuvasi luotsien tuntoja: oltiin mukana seikkailussa, etsimässä ja löytämässä taiteen ilmiöitä ja tutustumassa taiteen avulla myös itseemme ja toisiimme”, perustelevat näyttelyprosessista raportin laatineet kulttuuriluotsit Jorma Aaltonen, Pirkko Rissanen ja Pilvi Tuomainen.

Piskin ja Jyväskylän luotsien yhteistyö jatkui vuonna 2016, kun hahmo valittiin kuvittamaan Jyväkylän kymmenvuotista taivalta juhlistanutta Kulttuuri kantaa -julkaisua. Julkaisussa seikkaillut Piski herätti kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen kehittämishankkeen koordinaattorin Marko Nousiaisen ja Tampereen kulttuuriluotsitoimintaa koordinoineen Katri Leppisaaren mielenkiinnon. Taiteilijan suostumukselle Piski valittiin kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnalliseksi maskotiksi.

Vaikka Piski esiintyy kulttuuriluotsien tiedotteissa, jatkaa se myös matkaansa itsenäisen kuljeskelijan vapaudella Outi Markkasen taiteessa. Entä mitä mieltä taiteilija on Piskin sivu-urasta? ”Olen otettu siitä, että Piski on valittu toiminnan symboliksi. Sopii Piskin ideologiaan hyvin, että se houkuttelee ihmisiä kulttuurin - erityisesti, kuvataiteen - pariin", Outi Markkanen vastaa.

Outi Markkasen Piski ja Anniki -näyttely on nähtävillä Tampere-talon Talvipuutarha-galleriassa 20.11.-6.12.2018. Tampereen kulttuuriluotseja voi pyytää seuraksi näyttelyyn.

Tietoa Piski-logosta:

Piski-logon on Outin Markkasen teoksen pohjalta suunnitellut graafikko Tiina Ekosaari. Piski-logoa voi käyttää maksutta kulttuuriluotsitoiminnan viestintään. Piskiä voi käyttää itsenäisesti tai toiminnan oman logon ohella. Logoa ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin eikä materiaalilla, jossa Piski esiintyy, saa tavoitella voittoa. Logon käyttö edellyttää sopimusta Tampereen kaupungin Kulttuurikasvatusyksikkö TAITEn kanssa.


Teksti: Katri Leppisaari, koordinaattori, Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallinen kehittämishanke  Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, Tampereen kaupunki


Piski ja Anniki -näyttelyn avajaisia vietettiin Tampere-talossa 20.11.2018. Kuva: Hanne Laitinen


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir