Siirry pääsisältöön

Kulttuuriluotsien lukupiiri


Istun kotona työhuoneessamme, jota juhlavasti kutsumme kirjastoksi ja katselen kirjoja ympärilläni, niitä on joka puolella. Miksi niitä aina oikein hankkii, vaikka kerran viikossa teemme päätöksen: ei yhtään uutta kirjaa. Mutta lukeminen on ihmisen perusoikeus. Lukeminen on aivojen ruokaa siinä missä musiikki tai liikunta. Oli siis ihan luonnollista, että ”kulttuuriluotsiurani” alussa halusin lukupiirin. Ja nyt tuo samainen ryhmä on lukenut yhdessä 10 vuotta. Vihainen korona esti juhlamme, mutta ainahan voi juhlia, kun tauti taittuu.

Kaikki jäsenemme ovat lähes alkuperäisväkeä. Innostus lukemiseen ja se, että löytyy hyvä syy lukea on monelle meistä motivoiva tekijä. Lukevaa ihmistä ei voi luokitella joko työssäkäyväksi tai eläkeläiseksi. Syy on aina rakkaus kirjoihin ja niiden sisältöihin. Suurin osa lukemistamme kirjoista on uudempaa tuotantoa, niin kotimaista kuin esimerkiksi Nobel-palkittuja teoksia, mutta joitakin ajan aarteita myös.


Lukupiiri ei vain lue itselleen, vaan se myös antaa muille kirjavinkkejä. Näinä vuosina olemme vierailleet monissa alueemme kirjastoissa, vanhusten päiväkeskuksissa ja toimintakeskuksissa.  Nettikeskikirjastoon olemme laatineet oman suosikkilistamme koronan riehuessa. Vastaanotto on aina iloisen positiivista, ja meille varattu aika usein kuluu liian nopeaan. Saamamme palaute on aina palkitsevaa. Yhtenä lukupiirin teemana on ollut jakaa pyynnöstä vaikkapa vanhusten päiväkeskuksiin tietoa suomalaisesta kansanperinteeseen liittyvistä asioista esimerkkinä Kalevalan päivä, joulu ja siihen liittyvät asiat, hölmöläiset, eläinsadut ja vaikkapa kummitukset.

Olemmeko kaikki samanlaatuisia lukijoita? Ei taatusti. Jokaisella on omat suosikkinsa, omat mieltymyksensä ja siksi pyrimme yhdessä valitsemaan luettavan kirjan. Jokainen voi kokea teoksen hyvinkin erilailla. Toisaalta vuosien saatossa olemme rohkaistuneet ja uskallamme puhua melko kriittisestikin ja nauraa omille puheillemme. Tärkeää on luottamus ja rohkea vuorovaikutus. Siksi näitä kerran kuussa kaksituntisia kohtaamisia kaipaa ja odottaa, olemme todenneet terapeuttisen vaikutuksen, niin hauskaa voi olla!

Ja yhä vain jaksamme lukea - ehkä toiset kymmenen vuotta.

Pätkä omista tunnoistamme, jotka olen koonnut omiin kansiin. Kirjana Herman Kochin Illallinen:

”Hyvän ruuan äärellä tunteet saa kätkettyä, mutta jo jälkiruuan ja hyvän punaviinin nauttimisen jälkeen alkaa inhorealismi tunkea lukijaan. Kuitenkin kaikkinensa kun on päässyt kirjan puolivälin kohdalle, on joko jatkettava tai lopetettava. Alun ”yksinpuhelu” puuduttaa mutta sitten herää lukupakko. Lukija haluaa tietää, miten ”psykopaatit” ajavat asioitaan, diagnoosit ovat omiani. Kyllä lopulta on sanottava, että Koch on kirjoittanut hienon kirjan, jota on tutkailtava sisällään, omassa mielessään ja myönnettävä, että maailmassamme on paljon Lohmanneja, Sergejä ja Claireja, Mikaelista puhumattakaan. On joko hyväksyttävä tai hylättävä."

Ryhmämme keskusteli paljon, pohti ja pureskeli. Hyvä kirja voi olla raju ja inhottavakin, mutta yleensä se jättää aina johonkin jälkensä.

Kirjoittanut kulttuuriluotsi: Heli Hietaharju-Mölsä

Kuvassa 1950-luvun lukijoita.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir