Siirry pääsisältöön

Rovaniemen Neuvokkaan kulttuurikaveritoiminta


Rovaniemellä kulttuuritarjontaa on paljon ympäri vuoden. Vapaaehtoisia, jotka mahdollistavat kaupunkilaisten pääsyn tämän tarjonnan luokse kutsutaan kulttuurikavereiksi. 

Rovaniemen Neuvokas on kouluttanut kulttuuriväärtisaattajia vuodesta 2013 ja myöhemmin nimitys muotoutui kansankielisemmäksi kulttuurikaveriksi. Kulttuurikavereita on tällä hetkellä noin 44 ja heidän tehtävänä on toimia rohkaisijoina, oppaina ja kavereina madaltaen kynnystä lähteä kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Rovaniemellä on käytössä myös Kaikukortti, joka parantaa vähävaraisten mahdollisuuksia osallistua kulttuuritapahtumiin. 

Rovaniemen Neuvokas on yli 100 järjestön yhteenliittymä, jonka vastuullisena taustayhteisönä on vuodesta 1995 alkaen toiminut Rovaniemen Seudun Mielenterveysseura ry. Vapaaehtoistyön keskuksessa on mahdollista tehdä monenlaisia tehtäviä oman kiinnostuksen mukaan. Neuvokkaassa voi toimia esimerkiksi tukihenkilönä, asiointikaverina, pyöräluotsina, vapaaehtoisena kohtaamispaikoilla, puhelinpalvelussa, ruoka-avussa tai vaikkapa klovnitoiminnassa. Koulutettuja vapaaehtoisia Neuvokkaassa on runsaasti, vuosittain toimii jopa yli 220 vapaaehtoista. 

Kulttuurikaverin kanssa pääsee monenlaisiin kohteisiin, kuten museoihin. Kuva: Kaisa Sirén

Blogikirjoitusta varten haastattelin pitkään Neuvokkaan toiminnassa mukana ollutta kulttuurikaveria.


”Vapaaehtoistyössä kokee paljon merkityksellisiä hetkiä”

Leif Wilenius on toiminut erilaisissa Neuvokkaan vapaaehtoistehtävissä jo 9 vuoden ajan muun muassa asiointiapuna ja tukihenkilönä. Muutama vuosi sitten hän kiinnostui myös kulttuurikaveritoiminnasta ja onkin sen jälkeen avustanut paljon erilaisia ihmisiä kulttuurikohteisiin ja -tapahtumiin. Hän toimii lisäksi tukihenkilönä ikäihmiselle, jonka kanssa käydään säännöllisesti yhteislaulutilaisuuksissa, uskonnollisissa tapahtumissa ja erilaisissa kulttuurikohteissa asiakkaan toivomusten mukaan. Leif on mielellään mukana toiminnassa, jossa pääsee avustamaan tapahtumiin ihmisiä, jotka eivät niihin muuten pääsisi. 

Parasta vapaaehtoisena toimimisessa onkin hänen mielestään se tunne, kun on voinut auttaa toista. Siitä tulee myös itselle hyvä olo. Leif on eläkkeellä ja haluaa käyttää aikaansa järkevään tekemiseen, josta on myös muille hyötyä. Ihmisten avustamisen lisäksi Leif on ollut mukana markkinoimassa Neuvokasta ja kulttuurikaveritoimintaa erilaisissa tapahtumissa. Neuvokas pitää hyvää huolta vapaaehtoisistaan ja heille tarjotaan työnohjausta sekä virkistystoimintaa, jossa on mahdollista saada vertaistukea ja jakaa kokemuksia. 

Kulttuuritalo korundi on Leifille mieluinen vierailukohde. Kuva: Korundi

Vuosien varrelle mahtuu monenlaisia tilanteita ja hyviä muistoja, mutta yksi konsertti ja asiakas on jäänyt erityisesti Leifin mieleen. Tilanne oli ollut asiakkaalle hyvin tunteellinen ja hän oli herkistynyt voimakkaasti. Musiikilla onkin valtava voima tunteiden ja muistojen herättäjänä. Vapaaehtoistyössä merkitykselliset hetket asiakkaalle voivat usein olla pieniä, eikä vapaaehtoinen niitä välttämättä edes huomaa. Välillä taas hetket voivat olla täynnä tunnetta, joka lämmittää molempia osapuolia. Nyt kun toiminta on ollut melkein kokonaan tauolla, Leif kaipaakin kovasti ihmisten kohtaamista ja auttamista. Hän on huolissaan iäkkäästä tuettavastaan ja muista apua tarvitsevista asiakkaista, jotka eivät ole päässeet liikkeelle. Rovaniemellä on paljon kulttuuritarjontaa ja hienoja kohteita, joiden avautumista ja toiminnan normalisoitumista Leif odottaa innolla.


Lue lisää Rovaniemen kulttuurikaveritoiminnasta: 

https://www.kansalaistalorovaniemi.fi/vapaaehtoistyonkeskus-neuvokas/nain-autamme/


Kirjoittanut: Pipsa Niemi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir