Siirry pääsisältöön

Yhteistyössä on voimaa myös kulttuurikaveritoiminnassa


Eri paikkakuntien välisessä yhteistyössä on voimaa järjestettäessä kulttuurista vapaaehtoistyötä. Tästä on loistavana esimerkkinä Aijjoos-toiminnan, Kauhavan kaupungin sekä Evijärven ja Lappajärven kuntien yhdessä kehittämä ja ylläpitämä kulttuurikaveritoiminta. 

Toiminta syntyi yhteistyössä kirjasto- ja kulttuuritoimien sekä Kuntayhtymä Kaksineuvoisen kanssa aloittamassa uuden palvelutoiminnan pilottihankkeessa vuonna 2015. Yhteistyön idea lähti pohjalaismaakunnissa toteutettavasta Hyvinvointia kuntiin ilman rajoja -hankkeesta.

Kulttuurikaveritoiminta jäi pysyväksi toiminnaksi, ja sitä koordinoi Aijjoos-toiminta. Kulttuurikaveritoiminnan ajatuksena on tarjota apua niille, joille kulttuuritapahtumaan tai kulttuuri- ja taidepalveluihin osallistuminen on syystä tai toisesta vaikeaa. Kulttuurikaverit ovat koulutettuja vapaaehtoisia, jotka toimivat paikallisten kohteiden tarjontaan perehtyneinä vertaisohjaajina. Kauhavalla, Lappajärvellä ja Evijärvellä on hyvin virkeät kulttuuri- ja tapahtumakentät ja vapaaehtoiset ovatkin avustaneet asiakkaita moninaisiin tapahtumiin. Kulttuurikaveri on usein saman asiakkaan kanssa pidempään, mutta on myös mahdollista tehdä yksittäisiä luotsauksia. Kulttuurikavereille olisi enemmän kysyntää kuin tällä hetkellä on vapaaehtoisia. Siksi toimintaan toivotaankin liittyvän uusia vapaaehtoisia.

Tätä blogikirjoitusta varten haastattelin kulttuurikavereita Kauhavalta sekä Lappajärveltä. Oli hienoa huomata, miten monipuoliset mahdollisuudet vapaaehtoisilla on osallistua ja miten monenlaisiin tapahtumiin he ovat kulttuurikavereina avustaneet ihmisiä. 


”Kulttuurikaverina pääsee näkemään toisen maailmaa”

Sari Metsäpelto on toiminut kulttuurikaverina Kauhavalla viiden vuoden ajan. Hän lähti mukaan, koska oli urheiluseuratoiminnassa nähnyt paljon niin sanottuja tavallisia ihmisiä, jotka tekevät erilaisia vapaaehtoistehtäviä. Sari alkoi miettimään omia mahdollisuuksiaan ja halusi löytää oman tapansa auttaa ja toimia. Hän kuuli kulttuurikaverikoulutuksesta ja halusi lähteä mukaan toimintaan. Kulttuurikaveriksi lähtemisen taustalla vaikutti myös motivaatio osallistua monipuolisesti kulttuuritapahtumiin, jotka muutenkin kiinnostivat Saria. Sarin pitkäaikainen kaveerattava on nuori kehitysvammainen nainen, ja he ovat käyneet yhdessä esimerkiksi näytelmissä, konserteissa, elokuvissa ja klubi-illoissa. Kulttuurisisältöjen lisäksi kaveerattavan kanssa on käyty myös PowerParkissa ja ulkona syömässä. 

Parasta vapaaehtoisena toimimisessa on Sarin mielestä se, että pääsee näkemään toisen maailmaa ja sitä kautta voi oppia ja kokea paljon uusia asioita. Sari kuvailee kaveerattavaansa rohkeaksi, energiseksi ja sosiaaliseksi, jonka kanssa yhdessäolo on mukavaa ja antoisaa. Kun toimitaan vapaaehtoisena pitkäaikaisesti yhden henkilön kanssa, onkin tärkeää se, että henkilöiden kemiat kohtaavat. Vaikka Sari ajatteli aluksi, että vapaaehtoisena mennään kulttuuri edellä, on ajatus myöhemmin muuttunut siten, että mennäänkin ystävyys edellä. Nyt vaikka Sarin kaveerattava on muuttanut kauemmaksi, mikä aiheuttaa haasteita tapaamisiin, aikovat he silti jatkaa yhteydenpitoa ja käydä yhdessä jokavuotisiksi perinteiksi muodostuneissa tapahtumissa. Kulttuurinen vapaaehtoistyö lisää osallisuutta ja saavutettavuutta, mutta luo myös tärkeitä ihmissuhteita ja jatkumoa. Sari on tavannut säännöllisesti myös toisia kulttuurikavereita muassa kohteiden esittelyissä, retkillä ja muissa tapaamissa, jolloin on mahdollista jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea.

Mieleenpainuvin hetki kulttuurikaverina Sarilla oli, kun he osallistuivat kaveerattavan kanssa Kehitysvammaisten palvelusäätiön järjestämään Villiklubi-iltamaan, jossa oli soittamassa toiminnassa mukana olevien bändi. Sariin vaikutti etenkin tilaisuudessa vallinnut energia ja elämänilo sekä se, miten voimakas positiivinen vaikutus musiikilla voi olla ihmisiin. Monia ikimuistoisia hetkiä on koettu myös huvipuistossa, jossa kaveerattava uskaltautuu hurjimpiinkin laitteisiin. Tällä hetkellä Sari toivoisi sitä, että pääsisi tapamaan kaveria ilman pelkoa koronasta ja he voisivat mennä yhdessä esimerkiksi elokuviin. Vaikka yhteydenpito puhelimitse onnistuu, se ei millään korvaa Sarin mielestä kasvokkaista tapaamista. 

Power Park on Sarille ja kaveerattavalle mieluinen vierailukohde. Kuva: Aadams/Wikimedia Commons


”Pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys”

Lappajärvellä asuva Elsa Rajala on ollut mukana kulttuurikaveritoiminnassa alusta asti. Hän on järjestänyt erilaisia tempauksia ja tapahtumia, organisoinut kyläilytoimintaa sekä ollut useamman ihmisen kulttuurikaverina jo pidemmän aikaa. Elsa on kotoisin Pohjois-Karjalasta ja omaa sosiaalisen sekä aktiivisen luonteen. Työuransa hän teki pääkaupunkiseudulla asiakaspalvelutehtävissä. Maalle muutettuaan hän koki luontevaksi osallistua yhteisöllisen toiminnan järjestämiseen ja vapaaehtoistöiden tekemiseen. Elsa onkin ollut ideoimassa monia jopa valtakunnallisiksi levinneitä tempauksia. Yksi näistä oli Kyläluuta-haaste, jonka tarkoituksena oli saada ihmisiä kyläilemään enemmän toistensa luona. Elsa on tuonut kyläilyn myös osaksi kulttuurikaveritoimintaa.

Kaveerattavien kanssa on käyty konserteissa, teatterissa, kirkossa ja kylätoiminnan tapahtumissa. Luontoretket ovat myös tärkeitä Elsan kaveerattaville ja heidän kanssaan on esimerkiksi paistettu rannalla makkaraa tai kahviteltu marjaretkellä. Joskus arkisillakin elämyksillä voi olla suuri merkitys. Monella maalla asuneella voi olla paljon muistoja liittyen tavanomaisiin tilanteisiin, joihin ei enää kykene yksin lähtemään. Välillä kaveerattavien kanssa lähdetään retkille kauemmaksikin ja kesäisin tärkeää on kesäteattereiden kiertäminen. Pienillä paikkakunnilla voi olla paljon nähtävää ja tapahtumia, jos on aktiivinen etsimään ja osallistumaan. Kulttuurikaverina toimimiseen Elsalle onkin ollut paljon hyötyä matkailuopaskurssin käymisestä. 

Elsan ideasta on lähtenyt muun muassa Kunnan kulmalla- kesätapahtuma Lappajärvellä. Kuva: Anne Savela/ Torstai-lehti

Lisäksi Elsa on ollut aktiivinen viemään ihmisiä Aijjoos- toiminnan kerhoihin ja tapahtumiin. Hän on ansioitunut myös ihmisten tavoittamisessa ja aktivoimisessa. Elsan mukaan monet ihmiset ovat arkoja osallistumaan, varsinkin jos ilmoituksissa on outoja nimiä. Ihminen saadaan parhaiten osallistumaan, kun häneen otetaan yhteyttä joko puhelimitse tai paikan päällä käymällä, jolloin ihminen nimen takaa tulee tutuksi. Tämä onkin pienemmillä paikkakunnilla valtavan tärkeää yksinäisyyden vähentämiseksi ja toimisi varmasti muuallakin etsivän vanhustyön apuna.

Parasta vapaaehtoisena toimimisessa on Elsan mielestä ihmisten tapaaminen ja yhteisten ilojen jakaminen. Itselle tulee hyvä mieli, kun voi auttaa toisia. Lisäksi kotiin on mukava ja kiitollinen tulla, kun on ensin tullut lähdettyä. Samaa kiitollisuutta hän tuottaa myös kaveerattavilleen avustamalla heitä tapahtumiin ja lähtemään ihmisten ilmoille. Tapaamisten myötä kaveerattavilla on mielekästä tekemistä ja jotain, mitä odottaa. Kaikilla kaveerattavilla on Elsan mukaan ollut paljon annettavaa hänelle ja kaikista tapaamisista hän on kiitollinen. Joskus pienillä asioilla voi olla valtavan suuri merkitys. Tämän Elsa sai huomata kerran ollessaan vapaaehtoisena joulukahvilla yksinäisen ikäihmisen luona. Hän oli kertonut Elsalle, että joulukahvi oli ollut hänelle ainoa kosketus jouluun. Tämä herkisti Elsan ja on jäänyt erityisesti mieleen. Yksinäisiä ihmisiä on valtavasti, mutta samalla yksinäisyyttä lieventäviä keinoja, jotka eivät vaadi juurikaan resursseja on lukuisia. Elsan mielestä yksinäisiä ihmisiä pitäisikin muistaa paljon enemmän.


Täältä voi lukea lisää kulttuurikaveritoiminnasta:

https://aijjoos.fi/kaveritoiminta/


Kirjoittanut: Pipsa Niemi




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir