Siirry pääsisältöön

Piskin seikkailut jatkuvat


Taiteilija inspiroitui koronakaranteenissa

Jokainen seikkailu, pieni tai suuri, tuo mukanaan vähintään uusia kokemuksia ja näkemyksiä. Joskus seikkailu johtaa kokonaisen näyttelyn materiaalin syntymiseen, niin kuin kävi kuvataiteilija Outi Markkaselle kevään aikana. Hän lähti lokakuussa 2019 ajamaan halki Euroopan vanhalla Subarulla ja palasi heinäkuussa 2020 mukanaan yli 50 teosta, joista syntyi Galleria Hopassa elokuussa esillä ollut ”Kallo”- näyttely. Seuraavaksi näyttely nähdään Säynätsalon kunnantalolla syyskuussa. 


Näyttelyjuliste "Kallo" näyttelyyn
  

Matkalle mahtui monenlaisia haasteita auton sydänleikkauksesta ja yllättävistä reittimuutoksista kutsumattomiin hiirimatkustajiin asti, mutta suurin haaste oli keväällä Euroopassa riehunut koronapandemia. Mutta se miten vallitseva tilanne taiteilijaan vaikutti, onkin mielenkiintoinen esimerkki luovuuden ja rohkeuden merkityksestä. 


Outi ja uusi teos Harvey näyttelyripustuksessa

Outi lähti Turkin Antalyaan alun perin tarkoituksenaan kirjoittaa ja kaikki sujuikin hyvin maaliskuuhun asti. Tällöin astui voimaan ulkonaliikkumiskielto, joka kesti kesäkuun puoliväliin asti, mikä muutti arjen rutiinit. Onneksi taiteilija oli asunut meren rannalla ja kerännyt sieltä erilaisia kiviä. Karanteenin aikana yksinäisyys ja eristäytyneisyys loivat otolliset olosuhteet tarkastella materiaalia tarkemmin ja taiteilija alkoikin työstämään niitä teoksiksi kipsivalujen ja värien avulla. Kivet saivat erilaisia taustoja, pareja ja ryhmiä. Jokaisen kiven ainutlaatuinen kauneus tulee esiin taiteilijan käsissä ja luo katsojalle uudenlaisia mielikuvia. Jokaisen kiven on aika ja meri hionut omanlaisekseen: Outi on nähnyt niissä muotoja, hahmoja ja merkityksiä. 


Meren hiomia "sulkaakonvehteja"

Samalla tavoin taiteilija ajattelee taiteen syntyyn liittyvästä prosessista. Jokainen aika, paikka ja tilanne vaikuttaa siihen, mitä ihminen havaitsee ja luo. Poikkeukselliset olosuhteet karanteenissa loivat ainutlaatuisen teoskokonaisuuden. Outi kertoo olevansa sopeutuja, joka kulkee avoimin mielin erilaisissa paikoissa. Hänen taiteensakin on usein syntynyt ympäristön vahvasti vaikuttamana, kuten esinekollaasit, joista huokuu käsillä tekemisen ilo ja kauneuden kokeminen yllätyksellisistäkin paikoista. Vaikka korona typisti monen ihmisen elintilan, voi sen elementtejä tarkastella uudella tavalla. Mitä ihminen voikaan nähdä, kun katsoo lähelle? 


Teokset: vasemmalla "Keksilajitelma", ylhäällä "Suklaapaloja", oikealla "Pikkuleipiä"

Outi Markkasen alter ego Piski on seikkaileva hahmo, joka kulkee uteliaana etsien uusia elämyksiä. Se tahtoo ohjata myös ihmisiä näkemään ja kokemaan asioita muutenkin kuin ohimennen. Piski onkin kulkenut jo yli 8 vuoden ajan kulttuuriluotsitoiminnan mukana ja viimeiset 2 vuotta valtakunnallisen verkoston tunnuksena. Piskin tavoin myös kulttuuriluotsit haluavat ohjata ihmisiä erilaisten taide-elämysten pariin. Yhdessä kokien ja ihmetellen voidaan löytää kauneutta välillä haastavienkin aikojen keskeltä.


Reissupiski ja Subaru Galleria Hopan ikkunassa.


Teksti: kulttuuriluotsi Pipsa Niemi
Kuvat: Hanne Laitinen

Saara Heikkilä kirjoitti myös Jyväskylän taiteilijaseuran blogiin näyttelykäynniltään artikkelin: 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir