Siirry pääsisältöön

Kulttuuriluotsitoiminnan tulevaisuusnäkymiä ja haasteita - ammattilaisten pohdintoja


Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen kehittämishankkeen myötä toimintaa tukevat ammattilaiset pääsevät keskustelemaan kulttuuriluotsitoimintaa valtakunnallisesti yhdistävistä tekijöistä - ja myös siihen liittyvistä haasteista. Tampereella järjestetyssä ensimmäisessä tapaamisessa osallistujat Jyväskylästä, Helsingistä, Turusta, Lahdesta, Kouvolasta, Kauhavalta, Savonlinnasta, Vesilahdesta ja Oulusta sekä Tampereelta keskustelivat kulttuuriluotsitoiminnan tulevaisuusnäkymistä ja hankkeelle asetetuista odotuksista. 

Vapaaehtoiset kulttuuriluotsit lähtevät seuraksi kulttuurin pariin henkilöille, jotka kaipaavat tukea kulttuuriosallistumisessa. Toiminta on hallituksen kärkihankkeiden mukaista ja lisäksi se auttaa edistämään kuntien osallisuussuunnitelmissa asetettujen tavoitteiden toteutumista. Silti verkostoon kuuluvien ammattilaisten huolena ovat toiminnalle suunnatut resurssit ja poliittisten päätösten vaikutus niihin. Kulttuuriosallistumista tukeva vapaaehtoistoiminta nähdään kunnissa arvokkaana, mutta toiminnan kaipaama ammattilaisen tuki ei välttämättä tule aina näkyville. Koordinaattorit toivovat, että Pirkanmaalla ja Etelä-Savossa julkaistujen hyvinvointisuunnitelmien juurtuminen osaksi rakenteita helpottaisi perustelemaan kulttuuriluotsitoiminnan järjestämistä ja rahoittamista. Esimerkiksi Etelä-Savon kulttuurihyvinvointisuunnitelmassa kulttuuriluotsitoiminta nähdään yhdenvertaisen osallisuuden ja toimijuuden toteuttamiskeinona.

Vapaaehtoistyöllä kulttuurin parissa on arvostettu asema ja se nähdään houkuttelevana tapana toimia vapaaehtoisena. Monissa kunnissa tulijoita kulttuuriluotsiksi olisi enemmän kuin voidaan ottaa mukaan. Toisaalta luotsitoimintaan liittyy tehtäviä, joihin on haastavaa löytää osallistujia. Tällaisia ovat esimerkiksi luotsivälityksen tehtävät, jotka vaativat sitoutumista ja tietotaitoa vapaaehtoiskeikkojen välittäjiltä. Vaikka keikkaluontoinen ja satunnainen vapaaehtoistyö sopii hyvin nykyajan vapaaehtoisille, monet kulttuuriluotseista ovat sitoutuneita ja toiminnassa on oltu mukana usean vuoden ajan. Osa vapaaehtoisista ottaa myös aktiivisesti kantaa kulttuuriluotsitoiminnan puolesta ja tahtoo olla mukana kehittämässä toimintaa.

Kulttuuriluotsin tehtäviin kuuluu sen viestittäminen, että kulttuuri kuuluu kaikille. Tulevaisuudessa räätälöidyn, erityisryhmille suunnatun, luotsitoiminnan tarpeen odotetaan kasvavan ja näin ollen myös vapaaehtoisten koulutustarpeet tulevat lisääntymään. Vaikka vapaaehtoistoiminta perustuu tavallisen ihmisen tiedoille ja taidoille, tuo valmistautuminen turvaa ja varmuutta vapaaehtoiselle. On tärkeää, että sitoutuneita vapaaehtoisia tuetaan, huomioidaan ja palkitaan, jotta motivaatio pysyä mukana toiminnassa säilyisi. Siksi toiminta vaatii nimetyn yhteyshenkilön tai koordinaattorin.

Monissa kunnissa toimintaa on markkinoitu erityisesti ikäihmisille, mutta silti se on avointa kaikille tukea kaipaaville täysi-ikäisille. Erityisesti nuorempia luotsattavia voi olla vaikeaa tavoittaa, jos yhä useampi viettää aikaa kotioloissa. Tarvittaisiin lisää nuoria vapaaehtoisia innostamaan toisia nuoria kulttuurin pariin. Nuoremmat vapaaehtoiset puolestaan kaipaavat toimintaan toisenlaista tukea kuin eläkeikäiset vapaaehtoiset, joita luotsitoiminta nykyisellään houkuttelee mukaan.

Kulttuurin hyvinvointivaikutuksista on julkaistu tutkimuksia ja myös kulttuuriluotsitoiminnan vaikuttavuutta on tutkittu. (Tamperelaisten kulttuurin pariin luotsattujen kokemuksiin voi tutustua täällä.) Hyvistä kokemuksista huolimatta kaikissa kunnissa potentiaaliset asiakkaat eivät vielä ole löytäneet toiminnan pariin. Toimintaa on mallinnettu osana hankkeita ja myös vapaaehtoiset ovat vieneet viestiä eteenpäin omissa verkostoissaan.  Joissain kunnissa toiminta on hankkeen jälkeen hiipunut tai vapaaehtoiset ovat turhautuneet, kun asiakkaita ei olekaan tavoitettu.

Digitalisaation myötä kulttuuriluotsitoiminnasta on yhä helpompaa viestiä ajantasaisesti niin ammattilaisille kuin asiakkaille ja vapaaehtoisillekin. Lisäksi se helpottaa valtakunnallista yhteydenpitoa toimintaa koordinoivien ammattilaisten kesken. Digitaaliset sovellukset voivat tarjota myös apua yhtenevään tilastointiin ja luotsauskeikkojen välittämiseen. Pääosa luotsipalvelun käyttäjistä on ikäihmisiä, joiden tavoittamiseen on edelleen tarpeen käyttää perinteisiä viestinnän keinoja.  Useissa kunnissa kulttuuriluotsit ja työntekijät tekevätkin aktiivisesti esittelykeikkoja tavoittaakseen asiakkaita kasvotusten.

Kunnissa on hyviä luotsitoiminnan käytäntöjä, joita voidaan mallintaa ja hyödyntää laajemmin. Kulttuuriluotsitoiminnan kehittämisen kannalta on tärkeää tiedostaa alueelliset erot ja vahvuudet. Uhkana toiminnan saavutettavuudelle on, että luotsitoiminta keskittyisi tulevaisuudessa kaupunkeihin ja kasvukeskuksiin. Luotsauskeikkojen järjestämiseen liittyy erityisesti välimatkoihin ja kuljetuksiin liittyviä haasteita, jotka voivat jättää kulttuuriosallistumisesta kiinnostuneita toiminnan ulkopuolelle. Hankkeen myötä tavoitteena on tuoda esille erikokoisten kuntien sovelluksia kulttuuriluotsitoimintamallista ja tukea kuntia hyödyntämään omaa alueellista erityislaatuisuuttaan toiminnan järjestämisessä. 

Kulttuuriluotsitoimintaa tukevat ammattilaiset keskustelivat toiminnan tulevaisuusnäkymistä Tampere-talossa marraskuussa 2018. Kuva: Katri Leppisaari


Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnalliseen verkostoon ovat tervetulleita liittymään kaikki toiminnan järjestämisestä kunnassaan kiinnostuneet ammattilaiset. Kulttuuriluotsin matkassa -blogissa tullaan hankkeen aikana esittelemään toiminnan järjestämistä eri kunnissa.

Teksti: Katri Leppisaari, koordinaattori, Kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallinen kehittämishanke  Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE, Tampereen kaupunki



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir