Siirry pääsisältöön

Lappeenrannassa piristetään ihmisiä kulttuurin pariin


Lappeenrannassa kulttuurista vapaaehtoistyötä toteutetaan Piristäjät-palvelun kautta, jonka tavoitteena on virkistää tukea tarvitsevia kaupunkilaisia osallistumaan kulttuurin ja liikunnan pariin vapaaehtoisen piristäjän avulla. 

Piristäjän kanssa voi lähteä esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin, kerhoihin, museoon, teatteriin, konserttiin, kirjastoon, urheilutapahtumiin tai kirkkoon. Toimintaa toteuttaa ja organisoi SPR yhteistyössä Lappeenrannan kaupungin kulttuuritoimen kanssa ja sitä on järjestetty vuodesta 2014 asti ystävätoiminnan uutena muotona. Piristäjät-palvelu tekee yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa, kuten Lappeenrannan Palvelukeskussäätiön, Eksoten ja urheiluseurojen kanssa. Piristäjätoiminta on varsin monipuolista ja vilkasta, vuonna 2020 siinä oli mukana 118 koulutettua piristäjää ja vaikka viime vuosi oli haastava koronan vuoksi, piristettäviäkin kertyi jopa 1700 kappaletta. Lappeenrannassa tehtiin muun muassa ulkoilutuskeikkoja, kauppakassiapua sekä puhelinystävätoimintaa.

Yksi uusi ja laajasti kaupunkilaisia ilahduttava toimintamuoto on kesällä 2018 aloitettu sähköriksapyöräkyyditys, joka tarjoaa ilmaista liikkumisen iloa niille ikäihmisille ja liikuntarajoitteisille, jotka eivät enää pääse pyöräilemään omin voimin. Riksan kuljettamiseen on koulutettu 17 vapaaehtoista ja kyytejä tarjotaan kesäkuukausina neljänä päivänä viikossa.

Lappeenrannan piristäjissä korostuu aktiivisuus, virkeys ja vahva tahto tehdä hyvää ympärillään. Kaikilla haastateltavilla piristäjillä on pitkä kokemus vapaaehtoistöistä ja he tekevät hyvin monipuolisesti erilaisia lyhyempi ja pidempiaikaisia piristyskeikkoja. Tässä tekstissä kerrotaan kolmen vapaaehtoisen kokemuksista ja näkemyksistä. 


”Yhdessä on naurettu ja itketty”

Haastattelin blogitekstiä varten piristäjissä alusta asti mukana ollutta vapaaehtoista, joka halusi jäädä jutussa anonyymiksi. Hän on tehnyt erilaisia vapaaehtoistöitä jo yli 50 vuoden ajan eri organisaatioissa. SPR:n toiminnassakin hän on ollut jo kauan erilaisissa vapaaehtoistehtävissä, kuten ystävänä sekä saattohoidon tukihenkilönä ja halusi osallistua myös piristäjätoimintaan, kun luki siitä lehdestä. Toimintaan mukaan lähtemistä edesauttoi myös innostava koordinaattori, joka osasi motivoida vapaaehtoisia. Kun ystävän luokse usein mennään sisälle juttelemaan, piristäjän kanssa lähdetään ulos ja osallistutaan erilaisiin tapahtumiin. Tämä toimintatapa tuntui haastateltavalle mieluisalta, sillä hän on itsekin hyvin aktiivinen ja menevä henkilö, joka on kiinnostunut kulttuurista, ympäristöstä sekä ulkoilusta. 

Piristettävien kanssa hän on käynyt muun muassa kävelyllä, konsertissa, teatterissa ja myös pidemmillä retkillä lähikuntien musiikkijuhlilla ja kulttuuriperintökohteissa. Jotkut piristettävät ovat olleet pidempiaikaisia tuttavuuksia ja lisäksi hän tekee piristyskeikkoja siellä täällä tarpeen mukaan. Haastateltava on myös toiminut pidemmän aikaa ja säännöllisesti piristäjänä palvelutalossa, jossa hän on ulkoiluttanut ikäihmisiä ja muistisairaita. Tämä onkin ollut varsinkin korona-aikana tärkeää toimintaa ja edesauttanut varmasti monen ikäihmisen kunnon ja mielen virkeyden säilymistä yli vaikeiden aikojen.

Haastateltavan mukaan parasta vapaaehtoisena toimimisessa on se, kun voi tehdä hyvää ja auttaa ihmisiä. Ymmärrys ihmisiä kohtaan kasvaa, oppii uusia asioita, saa erilaisia näkökulmia ja voi auttaa toisia omien kokemusten kautta. Kun antaa toiselle aikaa ja hyvää mieltä, saa siitä itsekin kiitollisen mielen. Yhdessä piristettävien kanssa on naurettu ja itketty. Rankinta on puolestaan se, kun joutuu luopumaan pidempiaikaisista tuttavuuksista sairauden tai kuoleman myötä. Vapaaehtoistyö onkin niin paljon muutakin kuin auttamista, siinä luodaan merkityksellisiä suhteita ja kontakteja sekä muistoihin jääviä kohtaamisia. Haastateltavan lempipaikkoja, joissa käydä piristettävien kanssa ovat linnoituksen alue, Saimaan ranta sekä Lappeenrannan kirkon ympäristö. Vaikka ulkoilutusten kautta vapaaehtoistoiminta on jatkunut, hän odottaa kuitenkin toiminnan normalisoitumista ja erilaisiin tapahtumiin osallistumista. 

Lappeenrannan linnoitus kesällä
Lappeenrannan linnoitus on suosittu ulkoilupaikka. Kuva: Tuomas Vitikainen/ Wikimedia Commons


”Piristäjänä toimiminen rikastuttaa elämää”

Piristäjätoiminnassa vuodesta 2015 mukana on ollut Ulla Laakso, joka oli toiminut ennen piristäjiin mukaan lähtemistä muun muassa Mannerheimin lastensuojeluliiton vapaaehtoisena. Hän kuuli toiminnasta kaupungin tapahtumassa, jossa oli vapaaehtoisia piristäjiä kertomassa toiminnasta. Ulla halusi lähteä mukaan, koska kaipasi eläkepäiville lisää toimintaa ja sosiaalisia kontakteja. Piristäjänä hän on avustanut erilaisia ryhmiä tapahtumiin, toiminut piristäjänä säännöllisesti kahdelle ikäihmiselle sekä tehnyt satunnaisia piristyskeikkoja. Piristettävien kanssa on käyty teatterissa, elokuvissa, konserteissa, jumpassa, ulkoilemassa sekä erilaisissa tapahtumissa.

Piristäjät Ulla ja Seija
palvelutalon olympialaisissa
Lisäksi Ulla toimii pidempiaikaisena piristäjänä Armilan sairaalassa, johon kuuluu viikoittaiset ulkoilutusreissut sairaalan ympäristössä. Vapaaehtoiset ovat myös avustaneet ihmisiä juhliin ja muihin tilaisuuksiin, joista on jäänyt Ullalle hyviä muistoja. Pakkaspäivinä Ulla on jäänyt joskus geriatriselle osastolle seurustelemaan, askartelemaan, laulamaan tai pitämään sananlaskujen muisteluhetkiä. Piristäjät saavat säännöllisesti koulutusta esimerkiksi muistisairaan kohtaamiseen sekä perehdytystä kaupungin kulttuurilaitosten tarjontaan, mikä on Ullan mielestä hieno asia. Myös vapaaehtoisten keskinäiset tapaamiset ovat tärkeitä, sillä niistä saa uusia ystäviä, voi jakaa kokemuksiaan vapaaehtoisena toimimisesta ja saa vertaistukea.

Ullan mielestä vapaaehtoisena toimimisessa on parasta sen antoisuus. Se antaa sisältöä elämään, mukavaa toimintaa sekä yhdessäoloa. Vapaaehtoistyö rikastuttaa elämää monella tavalla ja tuo iloa sekä piristäjille että piristettäville. Mieleenpainuvin kokemus Ullalla oli, kun hän pääsi osallistumaan piristettävän kanssa Suomi100- juhlaan, joka oli tarkoitettu veteraaneille. Juhlan merkitys ja tunnelma jäivät mieleen sekä kiitollisuus siitä, että vapaaehtoistyön kautta on mahdollisuus osallistua tilaisuuksiin, joihin ei muuten pääsisi. Tämä puolestaan auttaa ymmärtämään erilaisia ihmisiä ja opettaa paljon uusia asioita. Mieluisin paikka olla piristettävien kanssa on Ullan mielestä Armilan sairaalan ympäristö ja puisto, jossa hän ulkoiluttaa säännöllisesti asiakkaita. Usein lähiympäristöstä löytyykin paljon nähtävää, kunhan ihminen ensin saadaan avustettua ulos kotiympäristöstä.

Piristäjät järjestävät myös erilaisia tapahtumia muun muassa palvelutaloissa.


”Saa kyytiä mieli ja kroppa, kun alla on riksaritarin hoppa”

Arto Tulkki on toiminut piristäjänä vuodesta 2017, jolloin hän eläkkeelle jäätyään kaipasi toimintaa ja törmäsi piristäjätoimintaan syysmarkkinoilla. Toiminta tuntui mielenkiintoiselta ja Arto on tehnyt vuosien varrella todella aktiivisesti erilaisia vapaaehtoistehtäviä. Hän on muun muassa ollut mukana markkinoimassa toimintaa, ollut ulkoilu- ja kävelytysapuna palvelutaloilla ja sairaalassa useasti viikossa sekä ollut piristäjänä tapahtumissa, konserteissa ja teatterissa. Näiden lisäksi Arto on ollut alusta asti mukana riksatoiminnassa keräämässä varoja pyörien huoltoon ja kyyditsemässä ihmisiä, jotka eivät pääse omin voimin liikkeelle. Kyyditettäville elämys on hieno ja vapaaehtoinen itse saa liikuntaa sekä hyvän mielen toisen auttamisesta. Riksat tuovat Arton mukaan iloa myös ympärilleen, kun autoilijat ja muut tiellä liikkujat hymyilevät ja vilkuttavat riksoille.

Parasta vapaaehtoistöiden tekemisessä on Arton mukaan se, että pysyy itse kunnossa ja pääsee auttamaan ihmisiä. Hän onkin pärjännyt vapaaehtoisena omien sanojensa mukaan oikein hyvin ja sosiaalisena ihmisenä tykännyt ihmisten kohtaamisesta. Arto korostaa sitä, että vapaaehtoistöissä mennään aina asiakkaiden ehdoilla ja heidän kuntonsa mukaan. Mieleenpainuvin hetki piristäjätoiminnan vapaaehtoisena Artolle oli ensimmäiset kerrat riksakuskina, kun hän kyyditsi iäkkäämpää henkilöä Lappeenrannan satamaan. Tilanteen ja kesäisen ympäristön lisäksi etenkin rouvan iloinen persoona jäi Arton mieleen. Mieluisia riksakyytireittejä ovat Arton mukaan sataman lisäksi torin alue, Pikisaari sekä ruskareitti korkeakoululta varuskunnalle.

Arto kyyditsemässä asiakkaita talvisessa Lappeenrannassa.

Korona-aikana Arto on voinut jatkaa vapaaehtoistöitä palvelutalossa sekä kesällä riksakuskina. Häntä harmittaa kuitenkin se, että sairaalassa tehtävät piristysreissut ovat jääneet pois eikä vapaaehtoisten koulutuksia ja muita tapaamisia voida järjestää normaalisti. Mutta hänellä on kuitenkin luottavainen mieli ja lähestyvä kesäaika tuo mukanaan myös Artolle mieluisan riksatoiminnan. 


Täältä voi lukea lisää riksatoiminnasta:

https://www.lappeenrannanuutiset.fi/paikalliset/1360924

Katso myös Lappeenrannan piristäjien esittelyvideo!


Kirjoittanut: Pipsa Niemi


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir