Siirry pääsisältöön

Kulttuuriluotsin matkassa – Aalto2

Moikka! Kesän toiseksi kohteeksi me, viestinnän harjoittelijat Viola ja Vilhelmiina, valitsimme keväällä auenneen Aalto2 -museokeskuksen. Siellä kanssamme oli kulttuuriluotsi Anja.

Uudistunut museokeskus koostuu Alvar Aalto museosta ja Keski-Suomen museosta. Pääsimme ihailemaan muun muassa Alvar Aallon suunnittelemia huonekaluja, valaisimia sekä lasitaidetta. Näin opiskelijan näkökulmasta oli myös todella hienoa nähdä Seminaarinmäen Aalto-kampuksen pohjapiirros.

Kulttuuriluotsi Anjan kanssa oli tosi hauskaa vierailla museossa ja kuulimme häneltä kaikenlaista nippelitietoa. Tiesitkö sinä, että suositun Aalto maljakon muoto on saanut inspiraationsa Eskimon housuista? Me emme ainakaan tienneet.

Kulttuuriluotsit eivät ole oppaita, mutta onhan kulttuurikokemukset mukava jakaa jonkun kanssa, vai mitä! Ihastelimme ja ihmettelimme yhdessä Keski-Suomen museon pysyvää Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyä. Fiilistelimme vanhan ajan jukeboksia, kävimme ”saunomassa” sekä kokeilimme kalliomaalausta. Oli mielenkiintoista nähdä Keski-Suomen, ja etenkin Jyväskylän, kehitystä. Näimme, miten Kauppakatu ja muut kaupunginosat ovat ajan saatossa muuttuneet. Parasta tässä uudistuneessa museokeskuksessa on se, että yhdellä kerralla pääsee tutustumaan monipuolisesti eri näyttelyihin.

Keskisuomalaisuutta etsimässä -näyttelyyn mennessämme Anja kysyi, mitä Keskisuomalaisuus meidän mielestämme tarkoittaa. Ensimmäisinä mieleen tulivat urheilumenestys, rap-musiikki sekä luonto. Pohdimme, että Keski-Suomessa puhutaan puhtainta suomea ja täältä löytyy eniten järviä koko Suomesta. Mitä keskisuomalaisuus sinulle merkitsee?



Terkuin,

Viola ja Vilhelmiina

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir