Siirry pääsisältöön

Kulttuuriluotsin matkassa Jussi Jäppisen näyttelyssä KeMussa

 Museokäynnin virkistävä vaikutus


”Lähtisitkö sinä tosiaankin kanssani museoon?” kysyi iloisesti eräs iäkäs tuttavani tavatessamme toisemme pitkästä aikaa. Olimme nimittäin jutelleen kerran aikaisemmin  Jyväskylän museoista ja kerroin olevani kulttuuriluotsi, jonka kanssa voisi lähteä käymään museossa ilmaiseksi.

Vanhana jyväskyläläisenä hän tiesi museot, mutta suurimmaksi ongelmiksi oli tulleet iän myötä näön heikkeneminen, liikkumisen ongelmat ja avun pyytäminen. Museot sijaitsivat liian kaukana kotoa, vaikkakin olivat kaikki kävelymatkan päässä.

Sovimme, että lähtisimme seuraavana torstaina käymään Keski-Suomen museossa. Tiesin, että hän ei jaksa kulkea kaikkia näyttelyitä, joten mietimme  yhdessä ennakkoon, mikä näyttely tuntuisi kiinnostavimmalta ja hän valitsi tutustumisen valokuvaaja Jussi Jäppisen näyttelyyn. Luontokuvat olivatkin hänen mieleensä. Yhdessä ihmettelimme kuvausideoita ja niiden toteutuksia. Lapsuusmuistotkin tulivat joidenkin kuvien kautta mieleen.

Nuo muutamat odottelupäivät puhelumme jälkeen ennen museoon lähtöä tekivät hänelle ihmeitä. Hänen vireystilansa koheni, hän alkoi kertomansa mukaan enemmän liikkua ja jumpata kotonaan, jotta jaksaisi kävellä museossa. Hän  mietti muutaman päivän vaatetustaan,  minkä rintakorun laittaisi jakkuunsa  sekä suunnitteli kampaajalle menoa edellisenä päivänä.

Tyylikkäänä, suoraryhtisenä ja onnellisena lähdimme autollani museolle. Sinne päästyään hän oli hyvin tyytyväinen kun parkkipaikalta ei tullut liikaa kävelyä ala-aulan hissille, jolla pääsimme  suoraan yläkerran näyttelytilaan. Yläkerrassa oli tuoleja, joissa pystyimme istumaan aina välillä kun katselimme  ja keskustelimme  teoksista.  

Taas kerran huomasi, että taitella ja museokäynnillä  on todellinen ja kokonaisvaltainen terveysvaikutus. Tuon käyntikerran jälkeen ystäväni tunsi itsensä onnelliseksi, pirteäksi, ajan hermolla olijaksi. Meillä on riittänyt juttua käynnistämme myös jälkeenpäin. Syksyllä mietimme mahdollista uutta museokäyntiä.

Toivottavasti moni  kaupunkilainen pääsisi nauttimaan  mielenkiintoisten  museoidemme  näyttelytarjonnasta ystävien tai kulttuuriluotsien kanssa. Kulttuuri on hyvä lääke yksinäisyyteen, virikkeiden saamiseen,  elämän laadun ylläpitämiseen ja itsensä tsemppaamiseen.  Esimerkiksi perjantaisin Jyväskylän museoihin on vapaa pääsy. Voit myös kysyä käynteihin vapaaehtoista kulttuuriluotsia mukaan. Museoissa on paljon yhdessä katsottavaa ja ihmeteltävää.

Kulttuuriluotsi Riitta

    Viimeiset portaat, Jussi Jäppisen Näin sen näin -näyttelystä KeMussa 21.1. - 30.4.2023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir