Siirry pääsisältöön

Juhlavuoden kuulumisia


Valtakunnallisen kulttuuriluotsitoiminnan 15-vuotis juhlavuosi on nyt lopuillaan ja on aika tarkastella vuoden merkittäviä tapahtumia ja saavutuksia. 

Aloitin valtakunnallisen toiminnan harjoittelijana alkuvuodesta 2021, jonka aikana uudistin Kulttuuriluotsin matkassa-blogia sekä keräsin sinne juttuja vapaaehtoisista ympäri Suomen. Samoihin aikoihin avattiin yhteinen Instagram-tili, jonne on kuluvan vuoden aikana nostettu esiin merkittäviä tapahtumia ja hetkiä. 

Valtakunnallisen kulttuuriluotsitoiminnan verkosto kokoontui muutaman kerran vuoden aikana ja saimme osallistua muun muassa Piia Kleimolan innostustyöpajaan. Kokouksissa suunniteltiin myös 15-vuotisjuhlallisuuksia sekä vaihdettiin kuulumisia kaupunkien välillä. 

Jyväskylässä juhlallisuuksiin kuului kaupungin pääkirjastolla 4.-24.10. esillä ollut 15 vuotta kulttuuriluotsin matkassa- näyttely, jossa esiteltiin kulttuuriluotsien monipuolista toimintaa. Näyttely kiinnosti laajasti ja kulttuuriluotsitoiminnalle saatiin sitä kautta näkyvyyttä ja uusia luotsattavia.

Juhlanäyttely Jyväskylän kaupunginkirjastolla.

Vaikka vuosi on ollut vaikea monelle paikkakunnalle pitkälle jatkuneen koronatilanteen takia ja toiminta on ollut jopa pysähdyksissä, yhteistä uskoa ja luottoa löytyi siihen, että kulttuurinen vapaaehtoistoiminta on tärkeää ja että toiminta halutaan säilyttää vaikeuksista huolimatta. 

Juhlavuosi huipentui 25.11. järjestettyyn juhlaan, jossa oli mukana 7 kaupunkia. Jokainen kaupunki järjesti omat juhlansa ja etäyhteyden kautta saatiin nauttia kulttuuriluotsi-toiminnan perustaja Sirpa Turpeisen juhlapuheesta, Stadin juhlaorkesterin upeasta konsertista sekä kaupunkien tekemistä videotervehdyksistä. Lisäksi kaupungeilla oli ohjelmassa muun muassa Piski-taulujen jakamista sekä kahvittelua. Juhlamielellä myös tanssittiin!

Stadin juhlaorkesteri viihdytti kulttuuriluotseja ympäri Suomen.


Aijjoos-toiminnan kulttuurikavereita Evijärveltä, Lappajärveltä ja Kauhavalta.


Upeita tarjoiluja.



Kuvia Helsingistä, Aijjoos-toiminnan juhlista sekä Jyväskylän juhlista, mistä myös yhteiset vilkutukset ja tanssipätkä.




Valtakunnallinen kulttuuriluotsitoiminta haluaa kiittää kaikkia blogin lukijoita, yhteistyö-tahoja ja koordinaattoreita ympäri Suomen! Kaikkia meitä tarvitaan erityisesti  rajoitusten höllentyessä, kulttuuria ovat oment jo kaivanneet arkeensa, niin luotsattavat kuin luotsitkin.

Mutta ennen kaikkea kiitos kuuluu mahtaville vapaaehtoisille, jotka mahdollistavat vuosittain lukuisia elämyksiä erilaisille ihmisille ja ryhmille. Teette todella arvokasta työtä!

Kirjoittanut: Pipsa Niemi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir