Siirry pääsisältöön

15 vuotta luotsien kokemuksia


”Jos miettii näitä luotsauksia, ne on niin antoisia tilanteita, ne on korvaamattomia eikä millään tavalla rahallisesti mitattavia. Ja jos ei sitä tunnetta oo, että se on itselle ja sille toiselle merkityksellinen, niin ei sitä sillon haluu tehä.”

Loppukesästä 2021 kaksi ryhmää, yhteensä kahdeksan jyväskyläläistä kulttuuriluotsia, kokoontui muistelemaan luotsauskokemuksiaan. Yhdessä muistelu on siinä mielessä hedelmällistä ja hauskaa, että muiden muistot herättävät omia, osin unohduksissa olevia muistoja. Vaikka muistelemassa oli pienehkö ja eri pituisen kokemuksen omaava joukko luotseja, aineistosta saa monipuolisen kuvan siitä, mitä vapaaehtoisena luotsina toimiminen on tuonut elämään tai mitä luotsi on oppinut kohteestaan tai luotsattavalta.

”Mutta just se, että tapaa niin mielenkiintosia ihmisiä ja syntyy semmosia mukavia keskusteluja. Että mä oon kovasti nauttinu tästä.”

Pohdittiin myös sitä, miten luotsitoiminta sijoittuu kaupungin kulttuurielämään, ja sitä miten tärkeää on tehdä yhteistyötä erilaisten kulttuurilaitosten kanssa. Tottakai kerrottiin myös muistoja luotsauksista eri kohteissa:  museioissa, päiväkeskuksissa muistelusalkun kanssa, teatterissa, konsertissa ja perjantaiporinassa.  

”Se on hauskaa, kun ajattelee, et kun menee samaan museoon, niin joka kerta on erilainen se luotsaus. Se riippuu siitä...sehän on vastavuorosta, kommunikaatiota koko homma. Niin, että minkälainen ryhmä on.”

Kulttuuriluotsit ovat olleet mukana projekteissa, joko kulttuurilaitoksen tai omasta aloitteestaan, kuten järjestämässä kotitalousopetuksesta kertovaa Maija keittää -näyttelyä yhdessä Jyväskylän yliopiston tiedekeskuksen kanssa. Luotsauskokemuksia on monenlaisia lähtien kaverina toimimisesta  kulttuurikohteessa aina oppaana toimimiseen asti. Jokainen luotsi toimii itselleen sopivimmalla tavalla, ja jokaisen luotsaus on tärkeä.

”Siel oli sitte pöydän ääressä tälleen ihan apaattisena istu yks pappa ja välillä se vähä nosti naamaansa. Sitte mä esittelin tätä miesten salkkua, ja täähän kertoo miesten erilaisista ammateista, töistä ja harrastuksista. Sit siellä on tämä, joka on ilmeisesti asemamiehen tai rautatieläisen merkinantoväline. Siellä se pappa heräs, että minä oon joskus ollu tietyömaalla, missä räjäyteltiin kallioita ja siellä minä sain olla näyttämässä tämmöstä merkkiä. Se heräs uuteen elämään se pappa sieltä pöydän äärestä.”

Yllä olevassa muistossa hyvä mieli syntyy siitä, että luotsi kokee herättävänsä apaattisena nuokkuneen papan eloon. Luotsi voi pystyä vaikuttamaan jonkin ryhmän edustajien käsityksiin  museosta:

”Luotsasin nuorten ryhmää Taidemuseossa, osa heistä oli ensimmäistä kertaa museokäynnillä. Tulimme lopuksi Oravien aarteet -näyttelyyn, joka esitti 1960 -luvun nelihenkisen perheen kotia. Pojat tunnistivat keittiön kaapistot ja innostuivat kertomaan, kuinka olivat joskus kesähommissa purkaneet sellaisia. Kun he olivat poistumassa kuulin yhden pojan sanovan: ’Ei tämä ihan kamalaa ollutkaan.’”

Luotsien muisteluissa kerrotaan monista erilaisista ihmisryhmistä luotsauksen kohteena. Yhtä hyvin luotsauksesta on saanut tukea tai virikettä erilaiset ja eri ikäisten ryhmät, erityistukea ikänsä tai muun syyn takia tarvitsevat ihmiset sekä sellaiset, joilla on vaikeuksia saada itsensä liikkeelle.

”Mä oon miettiny, mitä monet ihmiset tarvii. Se on nimenomaan vaan tukea. Se on et toimintakyky saattaa olla ihan hyvä mutta saattaa olla vaikka joku henkinen pieni este. Tai sitte saattaa toimintakyky olla huonompi, ja tarvitaan vähä enemmän sellasta fyysistä tukea. Mutta se että luotsi tarjoaa niin monenlaista tukea.”

Kokemusten kerääjänä sain virikettä ja oppia omiin luotsauksiin sekä monta rentouttavaa naurua. Uskon, että myös mukana olijat saivat kokemusten jakamisesta itselleen vahvistusta ja iloa.


Ulla Kosonen

Jyväskyläläinen kulttuuriluotsi ja luotsien kertomusten kokoaja


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkistäytymistä, nuuskimista ja vertaiskokemuksia

Tampereen luotsit kävivät elokuussa vierailulla virkistäytymässä ja nuuskimassa uusia luotsausmalleja Jyväskylässä. Lue Riitta Vesannon kuvaus siitä, mitä mielenkiintoista matkan aikana tapahtui. Bussillinen meitä tamperelaisia kulttuuri- ja liikuntaluotseja vietti mieleenpainuvan, kauniin elokuisen päivän 23.8. Jyväskylässä paikallisten luotsien isännöiminä. Oli hienoa päästä itsekin luotsina luotsattaviksi! Matkalla pysähdyimme Korpilahdella, jossa pääsimme mukaan jo heti bussissa hauskalle aikamatkalle entisen Korpilahden elämään. Jokunen uskaltautui kirkolle johtavalle ”synninpolullekin”. Joimme kahvit satamassa ja kävimme Höyry-gallerian näyttelyissä. Höyry-galleria Korpilahdella. Päivä Jyväskylän Seminaarimäellä alkoi museokeskus Soihdussa, jossa Tiedemuseon museotoimintojen päällikkö Pirjo Vuorinen kertoi meille museosta ja Jyväskylän yliopiston nykyhetkestä upeassa Tissarin taidekokoelmahuoneessa.  Tissarin taidekokoelmahuoneessa Näyttelykeskus Soihdussa. Jakaannuimme kolmeen r

Piski - uteliaan kuljeskelijan matka kulttuuriluotsitoiminnan symboliksi

Kulttuuriluotsitoiminta sai vuonna 2018 uuden symbolin, kun taiteilija Outi Markkanen lahjoitti teoksissaan esiintyvän uteliaan koirahahmon, Piskin, kulttuuriluotsitoiminnan valtakunnallisen verkoston käyttöön. Piski-hahmo ilmestyi taiteilija Outi Markkasen (s.1951) teoksiin vuonna 1997. Taiteilija oli löytänyt koirahahmon luonnoskansiostaan ja innostui kehittämään sitä edelleen. Syytä sille, miksi Piski oli alun perin paperille luonnosteltu, ei Outi Markkanen osaa tarkemmin selittää. Ensimmäinen Piski-aiheinen teos oli linokaiverrus, jossa Piski puhalsi suustaan sydämenmuotoisen kuplan. Maailmaan eksyneen oloisesta hahmosta kehkeytyi vapaa kuljeksija, jota Outi Markkanen alkoi sijoittaa erilaisiin ympäristöihin. Ensimmäisen Piski-sarjan nimi Erään koiran tutkimuksia on lainattu Outi Markkasen lempikirjailijan Frans Kafkan novellilta. Taiteilijan mukaan nimi korostaa ”sen maailman absurdiutta”, jota Piski tarkastelee. Piski on seikkaillut Erään koiran tutkimuksia -sarjan l

Karkkilassa kulttuurikaveritoiminta on yksi tapa parantaa kuntalaisten osallistumismahdollisuuksia

Karkkilassa kulttuurikaveritoimintaa kehitetään Kaikukortti- ja Elämyspolku-toiminnan rinnalla edistämään vapaa-ajanviettomahdollisuuksien saavutettavuutta. Kulttuurikaverikoulutus on avannut myös vapaaehtoisten silmiä vanhan tehdaskaupungin monipuoliselle kulttuuritarjonnalle .  9000 asukkaan vanhassa tehdaskaupungissa Karkkilassa on aktiivinen kulttuurielämä. On luontevaa, että Suomen eturivin elokuva-alan ammattilaisten Aki Kaurismäen ja Aleksi Salmenperän asuinkunnassa on aktiivinen elokuvakerho Kino Iglu. Sen sijaan erityislaatuinen yhteistyömalli on, että kerhon toimintaa pyöritetään yhteistyössä muun muassa etsivän nuorisotyön kanssa. Kokeilukulttuuri, sitkeys ja ennakkoluulottomuus kuvaavatkin hyvin kunnan kulttuurielämää.   Kino Iglu voisi olla Karkkilassa yksi luonteva kulttuurikaverikohde. Kaupungissa toimii myös paljon yhdistyksiä ja muita yksityisiä palveluntarjoajia, ja niiden ohella kaupungin omista palveluista löytyy kulttuurikohteita esimerkiksi kir